ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για σφιχτό χρονοδιάγραμμα 100 ημερών, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσει ένα πρώτο πρόγραμμα αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και προαναγγελία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των προσλήψεων.
Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν οι ενέργειες αυτές θα πείσουν την τρόικα. Δεδομένου για παράδειγμα ότι μπορεί στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για την κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών να αναφέρεται πως «εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό», στην πράξη όμως εκτιμάται πως η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικά αποτελέσματα.
ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Κύκλοι των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αμειβόμενες επιτροπές έχουν καταργηθεί ήδη. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο «Καλλικράτης», σε καμία από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν, δεν προβλέφθηκε αποζημίωση.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που είχε ανακοινωθεί το 2011 και στο οποίο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «ήδη από το 2010 έχει υπάρξει σημαντική συγκράτηση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης ενός μεγάλου αριθμού επιδομάτων, ριζικής μείωσης στις αμειβόμενες επιτροπές, μείωση του υπερωριακού κόστους».
Ανάλογη επιβεβαίωση αποτελεί και η μείωση του κόστους για υπερωρίες και άλλες πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτές της συμμετοχής σε επιτροπές, από 3,2 εκατ. ευρώ το 2009 σε 1,4 εκατ. ευρώ το 2010.
Στο παρελθόν, βέβαια, η αμαρτωλή πρακτική των αμειβόμενων επιτροπών βρισκόταν σε πλήρη άνθηση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 υπήρχαν περί τις 2.000 επιτροπές, εκ των οποίων οι 470 είχαν συσταθεί από το 2004 και μετά. Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε προβεί σε μια κίνηση ανάλογη με τη χθεσινή του κ. Σαμαρά, προχωρώντας στην κατάργησή τους και αναφέροντας πως θα επανασυσταθούν μόνο όσες είναι απαραίτητες.
Μεμονωμένα παραδείγματα υπάρχουν εξάλλου μέχρι και πρόσφατα, όπως η αποζημίωση με 8.000 ευρώ των μελών ομάδας εργασίας στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, που είχε ως αντικείμενο τον Νέο Κανονισμό Επεμβάσεων για Κτίρια από Τοιχοποιία ή η τοποθέτηση υπευθύνου ομάδας εργασίας του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης έναντι αμοιβής 3.000 ευρώ.
ΤΟ 1 ΠΡΟΣ 10. Παράθυρο για αποφυγή των απολύσεων επιχείρησε να ανοίξει και ο κ. Σταϊκούρας, προκρίνοντας ως λύση τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων. «Ακόμη αυστηρότερος, ακόμη και στην αναλογία 1 προς 10 φέτος από 1 προς 5», ανέφερε χθες από το συνέδριο του «Economist» για τον κανόνα προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, όπως διευκρίνισε, ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μπορεί να καλυφθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων.
http://heraklion1.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment