«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα για να δω αυτή τη στιγμή. Θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει λίγη σαμπάνια στο ψυγείο» είπε καταχειροκροτούμενος ο 83χρονος Πίτερ Χιγκς, ο άνθρωπος που πριν από 48 χρόνια προέβλεψε την ύπαρξη του σωματιδίου και χθες ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο CERN. «Ολοι οι επιστήμονες εδώ αξίζουν συγχαρητήρια. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα».
Αυτό το αόρατο σωματίδιο που ανακαλύφθηκε τους τελευταίους μήνες στα υπόγεια τούνελ του CERN, εκεί όπου βρίσκεται ο πιο περίπλοκος πειραματικός εξοπλισμός που κατασκευάστηκε ποτέ, μας επιβεβαίωσε ότι η μέθοδος που έχουμε αναπτύξει για να κατανοήσουμε ένα μεγάλο μέρος του φυσικού κόσμου, πάνω και πέρα από τη Γη, είναι σωστός.
«Είναι δύσκολο να μη νιώθω συγκλονισμένος με τέτοια αποτελέσματα» είπε ο διευθυντής ερευνών στο CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι.
Η αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων που από τις πέντε το πρωί περίμεναν έξω από το αμφιθέατρο για να προλάβουν να πιάσουν θέση! Ωστόσο ήταν τόσος ο κόσμος ώστε ο δρ Τομάσο Ντορίγκο, ερευνητής στο CERN, εξέφρασε τη λύπη του που «βλέπω τόσο διακεκριμένους συναδέλφους μου να στριμώχνονται μάταια για μια θέση στην παρουσίαση, όταν δούλεψαν 20 χρόνια για να ανακαλύψουν το μποζόνιο».
Το σωματίδιο Χιγκς όπως και το πεδίο Χιγκς - αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα - μας επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων το γιατί υπάρχει η μάζα στον κόσμο μας. Τα μικρότερα συστατικά που αποτελούν τον μικρόκοσμο, τα αόρατα σωματίδια που κρύβονται στο ποτήρι που κρατάμε, στο κινητό τηλέφωνο που μεταφέρουμε αλλά και σε ένα αστέρι που εντοπίζουμε σε έναν μακρινό γαλαξία, αποκτούν υπόσταση, μάζα, χάρη σε αυτό το σωματίδιο και το πεδίο στο οποίο δρα.
«Είναι συγκλονιστικά τα νέα που προέκυψαν από έναν λαμπρό τρόπο άσκησης της επιστήμης. Χωρίς αμφιβολία το CERN μας παρέδωσε ένα σωματίδιο που μοιάζει σε κάθε του λεπτομέρεια με το μποζόνιο Χιγκς» ανέφερε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάτζεστερ Τζεφ Φόρσαου.
Χιλιάδες επιστήμονες εργάζονταν πυρετωδώς στο CERN τον τελευταίο καιρό. Από κάθε χώρα της Ευρώπης και από την Ελλάδα. Από τα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο, τον Δημόκριτο και άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
Προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να αποδειχτεί η ύπαρξη ή όχι του σωματιδίου. Τελικά κατάφεραν να το ανακαλύψουν όπως όλοι πια παραδέχονται, και να το ανακοινώσουν χθες το πρωί στην παγκόσμια κοινότητα. «Φτιάξαμε 30.000 ανιχνευτές τα τελευταία 15 χρόνια για να το βρούμε» είπε στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστίνα Κουρκουμέλη.
Για να ανακαλυφθεί το λεγόμενο σωματίδιο του Θεού έπρεπε να δημιουργηθεί στο CERN ένας κόσμος τεράστιων ενεργειών. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δέσμες πρωτονίων συγκρούονταν καθημερινά με ταχύτητα λίγο μικρότερη από εκείνη του φωτός.
Από τη διάσπασή τους προέκυπταν άλλα σωματίδια που παγιδεύονταν στους ογκώδεις ανιχνευτές του CERN και από τη μελέτη τους προέκυπταν ίχνη του άφαντου σωματιδίου. Οπτικά, δεν θα μπορούσε κανείς να το αντικρίσει. Ζει μόνο για ένα εκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
«Θα σας το πω αλλιώς. Δεν είμαστε σίγουροι αλλά αν θέλετε στοιχηματίζω το σπίτι μου ότι πρόκειται για κάποιο είδος του σωματιδίου Χιγκς» είπε ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος των επιστημόνων από το πείραμα CMS του CERN.
Από τα ίχνη που άφηνε πίσω του φάνηκε πως πράγματι υπάρχει και πως έχει τη μάζα που όλοι έλεγαν πως πρέπει να έχει για να ξέρουμε ότι πράγματι είναι αυτό και όχι κάτι άλλο.
Ενας από τους ανιχνευτές ήταν και ο ATLAS, πίσω από τον οποίο δούλεψαν 3.000 επιστήμονες και πολλοί Ελληνες. Η Φαμπιόλα Τζιανιότι, επικεφαλής των ειδικών που δούλεψαν πάνω στο ATLAS, ανέφερε πως «χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Περισσότερα δεδομένα όμως και εξειδικευμένες μελέτες θα χρειαστούν για τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων του νέου σωματιδίου».
Πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένη την ύπαρξη του μποζονίου. Ελεγαν πως αργά η γρήγορα θα εντοπιζόταν. Από εδώ και πέρα όλα μοιάζουν με τον κύβο του Ρούμπικ. Βρέθηκε το σωματίδιο, γύρισε η μία πλευρά. Απομένει να μπουν στη θέση τους οι άλλες τρεις.
«Είχα πολύ καιρό στο ψυγείο μια σαμπάνια. Το βράδυ θα το ανοίξω το μπουκάλι» διαβεβαίωσε ο Μπιλ Μάρεϊ, βρετανός φυσικός στο CERN.
tanea.
http://heraklion1.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment